Bouw Rekenmachine Online

Wat is een gordijn in landschapsontwerp

In dit artikel zullen wij u vertellen wat een vliesgevel is en welke rol deze kan spelen bij het inrichten van het perceel. We zullen nagaan welke soorten gordijngevels er bestaan.

In het landschapsontwerpwoordenboek verwijst de term “gordijnmuur” naar een groep van 10 of meer planten. Het kan gaan om bomen, struiken, grassen, bloemen, letterlijk alles in verschillende combinaties. Dergelijke groepen planten worden altijd apart gerangschikt. In het middeleeuwse Frankrijk werden gordijnen opgevat als gordijnen waartegen acteurs optraden. In landschapsontwerp kan een gordijngevel ook dienen als achtergrond voor bijvoorbeeld een bloembed. Daarnaast worden vrijstaande plantengroepen gebruikt om bijgebouwen en recreatieterreinen te verbergen, de aandacht van gasten te trekken en het ontwerp van het terrein te diversifiëren.

Gordijnen kunnen heel verschillend zijn:

 1. Trapsgewijs, bestaande uit planten van verschillende hoogte, en enkelsporig, waarbij de hele groep ongeveer dezelfde “hoogte” heeft.
 2. Compact, verzameld in een klein gebied, en uitgestrekt, uitgestrekt.
 3. Symmetrisch en asymmetrisch.
 4. Monochroom, dat wil zeggen in een kleur, en multi-gekleurd, zoals de opneming van diverse sierheesters, waarover het portaal Rmnt.ru schreef in detail.
 5. Houtachtige en alleenstaande struik.
 6. Dicht, wanneer de planten met elkaar verweven zijn door kronen en takken, en opengewerkt – op grotere afstand geplant.

Uiteraard zijn de groepen verdeeld in eenvoudige en complexe. De eerste groepen omvatten planten van één hoogte, één of twee etages, slechts één of twee of drie soorten planten. Bijvoorbeeld, salie en asters is een heel eenvoudig gordijn. Of een trio: hosta halcyon, salvia rosea en aster oblongifolia.

Belangrijk: Eén soort heg is een haag. Dit is ook een groep planten die zich onderscheidt van de rest van het bed. Als een “groene omheining” wordt beplant met slechts één soort plant, is het een eenvoudige variant van een vliesgevel. Maar als tegen een dergelijke achtergrond bloemen worden geplant, d.w.z. als er nog een niveau wordt toegevoegd, wordt de groep complexer.

Het beste effect wordt bereikt met een centraal gazon in een grasveld. Ze zijn van alle kanten te zien. De grootte van de plantengroep moet uiteraard worden afgestemd op de grootte van het gebied, want een massief plantenbed kan niet gemakkelijk worden ingericht in een smalle voortuin.

Bij de keuze van planten voor gordijngevels zijn er veel belangrijke punten waarmee rekening moet worden gehouden:

 1. Eisen aan de grond en de hoeveelheid zon. De planten komen op hetzelfde perceel te staan, dus ze moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen.
 2. Bloeiperiode. Het is interessant als de kluiten het hele seizoen door bloeien, de planten veranderen elkaar.
 3. De grootte en vorm van de bomen en struiken. Zoals reeds gezegd kunnen deze verschillend zijn, maar dan worden de hogere planten op de achtergrond geplaatst of in het midden als de vliesgevel van verschillende kanten wordt bekeken.
 4. Groeisnelheid van de plant.
 5. Het patroon, de combinatie van bladeren en takken.

Voor de aanleg van heesters kan een grote verscheidenheid van planten worden gebruikt. Als de schaal het toelaat, kunnen vrij grote bomen zoals esdoorns en dennen worden gebruikt. Alle coniferen zijn populair, evenals meidoorns, seringen, cotoneaster en kamperfoelie.

Eerst moet u beslissen over de plaats voor het planten van een struik, dan selecteert u de planten, te beginnen met de grootste en eindigend met bloemen, voltooi de groep, bijvoorbeeld een platform, een kleine vijver, omlijst met een pad. Landschapsontwerp heeft altijd baat bij de aanwezigheid van gordijnen.

Add comment

Follow us

Schroom niet, neem contact op. We houden ervan om interessante mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.