Bouw Rekenmachine Online

Nadelen van huizen met een zolder

De slaapkamer onder het dak staat al lang synoniem voor comfort, sfeer en zelfs romantiek. Het is om deze reden dat huizen met een zolder in de beoordeling van onroerend goed voor het creëren van een “familienest” een van de leidende posities innemen. Na bouw of aankoop blijkt echter dat dergelijke woningen ook genoeg nadelen hebben. Waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van het ontwerp van het huis, zullen we hieronder analyseren.

Kleinere bruikbare oppervlakte

Als we een zolderhuisje vergelijken met een huis met één verdieping gebouwd op dezelfde fundering, dan zal het eerste natuurlijk aanzienlijk profiteren qua oppervlakte. Als u echter het maximale uit de site wilt “knijpen”, is het beter om de voorkeur te geven aan projecten met een volwaardige tweede verdieping. De kosten van het bouwen van muren zullen hoger zijn, maar de ruimte zal aanzienlijk toenemen.

Als het idee van een volwaardig gebouw met twee verdiepingen categorisch niet wordt overwogen, is het de moeite waard eraan te denken dat de belangrijkste reden voor het verlies van bruikbare kracht van de zolderruimte de kleine hoek van het dak is. De grootte van de kamers aan de bovenkant kan aanzienlijk worden vergroot door de helling van de hellingen aan te passen.

Het is echter belangrijk om het niet te overdrijven. Hoe hoger de nok wordt verkregen, hoe duurder en moeilijker het is om een ​​dakconstructie op te zetten. Daarnaast kan, puur visueel, een te grote hellingshoek er onevenredig uitzien en het hele gebouw lelijk maken.

De hoge kosten van decoratieve elementen

Voor grote zolders zijn eindramen vaak niet voldoende. Denk vooraf goed na over het bestellen en plaatsen van dakkapellen. Ze voegen niet alleen licht toe en zorgen voor een regelmatige ventilatie van de vloer, maar worden ook beschouwd als het belangrijkste decoratieve element van zolderhuizen.

Afhankelijk van het type constructie en installatie zijn ramen verdeeld in hellend, die in het vlak van het dak zijn gemonteerd, en verticaal. Deze laatste vereisen de montage van een extra doos, wat soms de kosten van dakbedekking verhoogt. Niet iedereen kan zo’n structuur alleen installeren.

Hier is het niet alleen belangrijk om het raam met dubbele beglazing te bevestigen, maar ook om de optimale opening tussen de doos en het frame te kiezen, hoogwaardige waterdichting uit te voeren en de metalen tegel correct te leggen.

De complexiteit van interieurdecoratie

Het afwerken van het plafond is een van de moeilijkste zaken die moeten worden aangepakt bij het inrichten van de zoldervloer. Het is onmogelijk om te doen zonder het oppervlak te egaliseren met gipsplaat of andere materialen. Tegelijkertijd is het de moeite waard om de mogelijkheid te overwegen om door de constructie te “lopen” totdat het hout waaruit de dragende balken zijn gemaakt volledig krimpt.

Zonder de ervaring van reparatiewerkzaamheden, zal het vrij moeilijk zijn om een ​​kwaliteitsreparatie van het pand uit te voeren. Een groot aantal niet-standaard hoeken bemoeilijkt het proces van plamuren en behangen. Vaak scheurt of brokkelt het gips in de hoeken na het drogen af ​​​​en is het behang vervormd en gescheurd.

Een onaangenaam gevolg van de buurt van een woonkamer met een slecht geplaatst dak kunnen druppels op het plafond en schade aan de gehele afwerking zijn tijdens hevige regenval of tijdens de periode van smeltend sneeuw. Het is onwaarschijnlijk dat het mogelijk zal zijn om snelle reparaties uit te voeren, omdat hier geen traditionele toegang tot de zolder is. Je zult ofwel de tegels moeten demonteren, of een andere manier moeten bedenken om bij de afdichtlaag te komen.

De oorspronkelijke vorm van het plafondgewelf, de geringe hoogte en de aanwezigheid van steunbalken hebben een sterke invloed op de stijl van de ruimte. Niet elke interieurstijl is geschikt om de zolderruimte in te richten.

Moeilijkheden met de selectie van meubels

Door de specifieke geometrie van het plafond kunnen de meeste standaardkasten niet voor de inrichting worden gebruikt. Kies je voor een kastsysteem tot de hoogte van de muur, dan lijkt de kamer nog lager. Hoge kasten zullen tegen het schuine plafond rusten en de ruimte in de hoeken “stelen”.

Wil je de ruimte maximaal benutten, dan zul je op bestelling een kleerkastsysteem moeten maken. In de regel nemen de uitgaven aan ladekasten, kledingkasten en kledingkasten in dit geval 2-3 keer toe.

Heel vaak worden zolders gebruikt voor kinderen. Door het gebrek aan plafondhoogte moeten velen afzien van het idee om stapelbedden en kant-en-klare kinderhoeken te kopen die een slaapplaats en een studieruimte combineren.

Bijkomende kosten voor trappen

De trap vereist zowel financiële kosten als vrije ruimte. Ze “eet” minstens 5-6 vierkante meter op de eerste verdieping en ongeveer 10 op de tweede verdieping. Als de kamer boven te klein blijkt te zijn, moet het idee van een zolderverdieping worden opgegeven. De kosten van de isolatie, geluidsisolatie en het samenvatten van communicatie zullen ongerechtvaardigd zijn.

Onvoldoende dakventilatie

Ondanks het feit dat de kwaliteit van dakbedekkingsmaterialen elk jaar hoger wordt, wordt traditioneel aangenomen dat een koude zolder noodzakelijk is voor hun duurzaamheid. Het is een soort bufferzone die zorgt voor een soepele overgang van buitentemperatuur en luchtvochtigheid naar kamertemperatuur.

Tijdens de bouw van de zolder worden velen uitsluitend geleid door overwegingen van thermische isolatie, waarbij ze vergeten dat constante ventilatie van de dakruimte belangrijk is voor een normaal microklimaat en duurzaamheid van de afwerking. Een scherpe temperatuurdaling en gebrek aan goede ventilatie leiden tot voortijdige rotting van balken en spanten, wat de tegelbekleding nadelig beïnvloedt.

Zwakke geluidsisolatie

De geluidsisolatie van zolderkamers moet bijzonder zorgvuldig worden benaderd. Voor de vloer zul je moeten investeren in minerale wol, schuimplastic of vilt om het geluidsniveau op de begane grond te verminderen. Maar speciale aandacht moet worden besteed aan de geluidsisolatie van het dak.

Wanneer u meerlaagse technologie gebruikt, kunt u goede resultaten behalen, maar beoordelingen tonen aan dat het onwaarschijnlijk is dat volledige stilte wordt bereikt. Hoe zorgvuldig de geluidsisolatie van het dak ook wordt uitgevoerd, het contactgeluid van regen, hagel en windstoten op een bewoonbare zolder zal vele malen hoger zijn dan bij een traditionele dakconstructie.

Er zijn veel voordelen aan zolderwoningen. Dit bespaart op de basis, en esthetiek, en een enorme selectie van lay-outs voor verschillende gebieden. Vergeet echter ook de nadelen niet. Als u een gezellige vloer onder de zolder wilt uitrusten, is het belangrijk om vooraf na te denken over de kwesties van thermische isolatie en decoratie, en een iets groter bedrag te reserveren voor op maat gemaakte meubels.

Add comment

Follow us

Schroom niet, neem contact op. We houden ervan om interessante mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.