Bouw Rekenmachine Online

Antwoorden op vragen over de keuze van primer en pleister

De combinatie grondverf-pleister bepaalt in hoge mate de kwaliteit van de ruwe afwerking. Het zal op zijn beurt verantwoordelijk zijn voor de duurzaamheid en de schoonheid van de afwerking, wat die ook moge zijn.

Is het überhaupt nodig om de muren voor te strijken voordat je gaat pleisteren?

Sommige “ambachtslieden” hebben er nog twijfels over. Dan zijn er onderwerpen op forums: “Pleisterwerk scheurde en begon eraf te vallen, behang kwam van de muren, alles is verloren! Het is noodzakelijk de muren voor te strijken. Het proces is eenvoudig, de verbindingen zijn goedkoop, dus het heeft geen zin het te verwaarlozen. Als u bijvoorbeeld geen primer aanbrengt op de muur van gasbeton, zal dat zeker leiden tot uitdroging van de pleisterlaag. Hierdoor zal het pleister scheuren en de sterkte van de ondergrond verslechteren.

Grondverf is niet wenselijk, maar verplicht stadium van de ruwe afwerking! De primer moet worden aangebracht op alle soorten muurmaterialen.

De priming heeft drie taken:

Verhoogt de hechting.
Voorkomt ongelijkmatige aanhechting van het pleister.
Nivelleert en vermindert het absorberend oppervlak van wandmaterialen.

Welke primers zijn geschikt voor poreuze materialen die goed vocht opnemen?

Ja, er zijn universele samenstellingen. Maar professionals waarschuwen dat goedkope primers die eruit zien als de gebruikelijke witte vloeistof en bijna geen acryl in zijn samenstelling hebben, praktisch zinloos zijn om te gebruiken! Voor keramische en kalkzandsteen, cellenbeton, gipsblokken, geëxpandeerd klei-aggregaatbeton, dat wil zeggen materialen met waarneembare poriën, moet u composieten kiezen met een hoog gehalte aan polymeerdeeltjes, filmvormend. Nadat deze primer op de muur is aangebracht, verdampt het water en vindt het polymerisatieproces plaats. De dichte binding van polymeerdeeltjes resulteert in een dunne film op het oppervlak. Niet alle primers hebben dergelijke eigenschappen, dus moet u in de winkel meteen aangeven dat u een samenstelling voor poreuze wandmaterialen nodig hebt.

U hebt een primer op basis van polymeerdispersie nodig die een dampdoorlatende film vormt. Het droogt snel genoeg – in ongeveer 6 uur, verhoogt de hechting, en het belangrijkste – vermindert merkbaar het vermogen van bakstenen en blokken om vocht op te nemen.
Wat is de primer voor gladde oppervlakken, inclusief beton?

Beton, piepschuim, pakkingplaten, troffelcementpleister nemen vocht inherent zwak op. Dergelijke muren vereisen voorstrijkmiddelen met verhoogde hechtingseigenschappen om de hechting van de pleisterlaag te verbeteren. Dergelijke composities bevatten kwartsvulstof, zodat het oppervlak na droging ruw wordt en het veel gemakkelijker is om gips aan te brengen. Bovendien zijn hechtprimers zeer goed bestand tegen alkaliën, waardoor delaminatie van pleisterwerk in de toekomst wordt voorkomen. Het duurt langer voor ze droog zijn dan primers op basis van polymeerdispersie.

Zoals u ziet, worden voor poreuze en gladde oppervlakken twee verschillende soorten primers gebruikt, maak de juiste keuze, rekening houdend met de eigenaardigheden van uw muurmateriaal.
Waarmee moet ik de muren bepleisteren?

Portal Rmnt.ru vertelde u over de eigenaardigheden van het gebruik van gipspleisters. Het zijn zij die de vaklui de laatste decennia hebben gebruikt bij de binnenafwerking. Gipspleisters zijn universeel, geschikt voor alle ondergronden, het verbruik is veel lager dan pleisters op cementbasis, en ze zijn gemakkelijk te verwerken. Gips droogt snel, en men kan het zonder vulling doen. De voordelen ten opzichte van cementverbindingen zijn duidelijk, dus de keuze ligt voor de hand.

Kan gipspleister in badkamers worden gebruikt?

Vroeger niet, maar nu is de situatie veranderd. Gipspleisters worden gebruikt voor de afwerking van badkamers en andere vochtige ruimten, maar samen met een waterdichtmakende mastiek, die wordt aangebracht op plaatsen die in direct contact staan met water. In dit geval mag de laag gips onder de tegels in de badkamer niet meer dan 10 millimeter bedragen, het is belangrijk om voor een doeltreffende ventilatie te zorgen.

Kan gipspasta rechtstreeks op een betonnen muur worden aangebracht?

Ja, als u de juiste primer hebt gekozen voor een glad oppervlak en de muur grondig hebt behandeld, laat u het mengsel drogen.

Vergeet niet dat een kwalitatief goede basis, ruwe afwerking, gemaakt volgens alle regels en aanbevelingen van de meesters, de sleutel zal zijn tot een lange levensduur van uw interieur, de noodzaak zal wegnemen om na een paar jaar weer met grote reparaties te maken te krijgen.

Add comment

Follow us

Schroom niet, neem contact op. We houden ervan om interessante mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.